Tudnod kell, hogy mi történik a testedben edzés közben – 1.rész

2016-07-29

edzés


Edzés közben a test sokkal gyorsabban termel energiát, mint amikor pihen. Az izmok elkezdenek fáradhatatlanul összehúzódni, a szív gyorsabban ver és pumpálja a vért, a tüdő is keményebben dolgozik. De mi is zajlik le a testben edzésmunka közben, honnan jön az extra energia, és milyen energiaforrásokat használunk a gyakorlat típusának megfelelően?

Az energiát valójában nem láthatjuk, hatásait azonban érezhetjük: hő formájában és fizikai munkaként.

De mi ez pontosan?
Az energia kémiai kötés felbontásával keletkezik egy bizonyos anyagban, az adenozintrifoszfátban (ATP). Ez tájékoztat bennünket a test energiaforgalmáról. A szénhidrát, a zsír, a fehérje, az alkohol lebomlásával a test minden sejtjében termelődik – ez a négy anyag olyan energiaforrás, amelyek biokémiai folyamatok révén ugyanazon végtermékké alakulnak át.

A testnek három különböző energiarendszere van, melyeket különböző fizikai aktivitáskor használhat fel.

1. ATP-PC (foszfagén) rendszer,
2. Anaerob glikolízis vagy a tejsavrendszer,
3. Az aerob rendszer – magában foglalja a glikolízist (szénhidrát) és a lipózis (zsír)-rendszereket.

Személyi edződként, nem csak privát edzőtermünkben látunk el hasznos tanácsokkal. Az edzéssel, sporttal, táplálkozással kapcsolatos cikkeink mindig napra készek, amiket a tudástár alatt találsz. Bármi kérdésed lenne a személyi edzéssel, privát edzőtermünkkel kapcsolatban, keresd személyi edződet elérhetőségeinken.

Pihenő állapotban az izomsejtek csak nagyon kevés ATP-t tartalmaznak, ez elég az alap energiaszükséglethez, amely 1 másodpercig tartó maximális intenzitást engedélyez. Az edzés folytatásához ATP-t kell építenünk a három energiarendszer valamelyikéből. Ezeknek nagyban különbözik biokémiai útjuk és ATP-termelő képességük.

Most nézzük meg, hogyan működik az ATP-PC rendszer:
Ez a rendszer ATP-t és kreatin-foszfátot (PC) használ, amely az izomsejten belül raktározódik. Olyan energiát termel, amely maximum 6 másodpercig tartó maximális erőt és sebességet szabadít fel.

Az ATP-PC rendszer használatos pl. egy 20 méteres sprintnél, konditeremben egy közel maximális emelésnél vagy egy egyszerű felugrásnál. A kreatin-foszfát nagy energiatartalmú vegyület, ami úgy képződik, hogy egy fehérjekreatin egy foszfátmolekulához kapcsolódik. A PC-rendszer tulajdonképpen az ATP-rendszer utánpótlása. A kreatin-foszfát feladata, hogy gyorsan újraépítse az ATP-t. A kreatinfoszfát foszforra és kreatinra bomlik, és a szabad foszfátlánc elszállítódik egy ADP-molekulához, majd új ATP-molekulát képez. Az ATP-PC rendszer nagyon gyorsan fel tudja szabadítani az energiát, de sajnos nagyon korlátozott mértékben, és csak 3-4 kcal-t képes biztosítani. Ezután az az energiamennyiség, amelyet az ATP-PC rendszer termel, szétesik és az ATP-t más anyagokból kell termelni, mint pl. glikogén vagy zsír. Amikor ez történik, más rendszerek veszik át a szerepet.

Következő cikkből megtudhatod, hogy a “más” rendszerek hogy működnek.

Személyi edződként, nem csak privát edzőtermünkben látunk el hasznos tanácsokkal. Az edzéssel, sporttal, táplálkozással kapcsolatos cikkeink mindig napra készek, amiket a tudástár alatt találsz. Bármi kérdésen lenne a személyi edzéssel, privát edzőtermünkkel kapcsolatban, keresd személyi edződet elérhetőségeinken.

Forrás: Anita Bean, Modern Sporttáplálkozás

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted:

Hozzászólás

Írta
Krisztina
Personal Gym, a privát személyi edzőterem személyi edzője.

Hozzászólok

*Required fields Please validate the required fields

*

*