+36/20 662 8442

Betegségjelző szemtünetek.

2017-01-26 / Egészség

szem-betegségek

A szem nemcsak a lélek tükre

Betegségjelző szemtünetek

Sok olyan betegség van, ami szinte azonnal "kiül" a szemünkre. Nem véletlen, hogy a nyugati orvostudomány is előszeretettel használja a diagnózis felállítása során a szemtüneteket. Lássunk néhány tipikus esetet!

 1. Kidülledt szemek: A pajzsmirigytúlműködéséről árulkodhat, különösen akkor, ha a felső szemhéj és a szaruhártya felett egy fehér sáv látható. Oka, hogy a pajzsmirigy hormonja abnormális mennyiségben van jelen a vérben, ettől pedig a szemkörnyéki és szem mögötti szövetek megduzzadnak.
 2. Sárgás elszíneződés: A szemfehérje sárgás elszíneződése hátterében máj- vagy epeproblémák állhatnak, mely együtt járhat a bőr hasonló színű elváltozásával. Hogy mi áll a háttérben? A vörösvérsejtek mellékterméke, amit a máj nem tud feldolgozni.3. Elpattant ér a szemben: Ha a szem hirtelen véreres lesz, az nagy valószínűséggel árulkodik magas vérnyomás-betegségről, hiszen a hipertónia az érrendszer azon betegsége, amely a szem finom érhálózatán is nyomot hagy. Véralvadási zavarok is állhatnak a háttérben.

4. Vizenyős szem: A vizenyős, duzzadt szemhéj és szemkörnyék veseproblémákra, a vizeletkiválasztó rendszer működési zavaraira is utalhat.

5. Csüngő szemhéj: A myasthenia gravis a harántcsíkolt izomszövet betegsége, amely a szemet sem kíméli. Ilyen betegség esetén csüngnek a szemhéjak, nehezítettek a szemmozgások, és akár kettőslátás is előfordulhat. Elképzelhető azonban az is, hogy ez az állapot egyszerűen csak az öregedés jele, amikor a kollagén rostok rugalmassága már csökken.

6. Ritkuló szempilla és szemöldök: Akár a dülledt szem, ezek a tünetek is a pajzsmirigy betegségére, túl- vagy alul működésére utalhatnak.

7. Rendellenes pupillák: Egészséges állapotban a pupillák általában szimmetrikusak, és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ám agyvérzés, agy- vagy szemideg tumor, szklerózis multiplex esetén, illetve néhány gyógyszer mellékhatására előfordulhat, hogy az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, és hogy másképpen reagál a fényre. Az ún. Argyll Robertson pupillákra jellemző a pupillamerevség, mely lehet például a neuroszifilisz jellemző tünete, de előfordulhat cukorbetegségben vagy idült alkoholizmusban is.

Érdekesség

A szemet alternatív módszerek segítségével is lehet vizsgálni, diagnózis felállítása során a szivárványhártya elváltozásaiból következtetni az egyes betegségekre. Az íriszdiagnosztika ilyen elemzéssekkel igyekszik információt nyerni az egyes szervek, illetve az egész szervezet állapotáról.

 1. Aprós, sárgás torlaszok a szemben: Az érelmeszesedés következtében koleszterindarabkák szakadhatnak le az érfalról, és a vérárammal egészen a retináig is utazhatnak. Az itteni artériákban "megbújva" pici, sárgás torlaszokat képeznek.9. Gyűrűk a szaruhártyán: AWilson-kórokozhat rézfelhalmozódást a különböző szövetekben, és a réz lerakódhat akár a szaruhártyában arany vagy zöldes színű lerakódások formájában ("Kayser-Fleischer-gyűrűk").10. Sárga csomók a szem sarkában: A xanthelasma, mely semmiféle helyi fájdalommal nem jár, a szemhéjakon megjelenő kicsiny sárga színű foltok vagy csomók formájában nyilvánul meg. Ilyenkor a szem sarkában rakódik le a sárgás zsiradék olyanoknál, akiknek túlságosan magas a vérkoleszterin-szintje.

  Bármely tünetet is észlelné, forduljon orvoshoz!

  Köszönjük dr. Bana Ildikó szemész-kontaktológus segítségét a cikk elkészítésében!Szmetana Krisztina vagyok, személyi edző. A segítségemet szeretném felajánlani, mert tudom, hogy az életmódváltás óriási kihívás mindenki számára. Ezt a kihívást megkönnyítem a barátságosan kialakított privát edzőteremmel, ahol edzéseidet tartom és szakértelmemmel.Személyi edzői és privát edzőtermi szolgáltatásaimat úgy próbáltam kialakítani, hogy ne csak a magas jövedelemmel rendelkezőknek legyen lehetőségük a személyi edzésre, személyi edző igénybevételére.
  Ne legyen luxus személyi edzővel edzeni!
  Szeretném, ha mindenkinek lehetősége lenne egy olyan edzés -és életmódprogramban részt venni, amelynek sikerét szakmai hozzáértésem és tapasztalatom biztosítja.

Forrás: Szalczer Lézerszemészet

Személyi edződként, nem csak privát edzőtermünkben látunk el hasznos tanácsokkal. Az edzéssel, sporttal, táplálkozással kapcsolatos cikkeink mindig napra készek, amiket a tudástár alatt találsz. Bármi kérdésen lenne a személyi edzéssel, privát edzőtermünkkel kapcsolatban, keresd személyi edződet elérhetőségeinken.

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted:

Hozzászólás