HIIT edzés személyi edzővel

Oregon, USA --- Group of women working out in fitness studio --- Image by © BUCK Studio/Corbis

HIIT edzés hatékonysága

Személyi edző tanácsa

A HIIT edzés, attól függetlenül, hogy kardió edzés, ne próbálkozz vele kezdőként.
Jól válaszd meg az intenzitási és pihenő idők hosszát.
Ne hagyd leesni a pulzusodat teljesen, de ne is pörögj a teljes edzés alatt maximális, vagy ahhoz közeli pulzussal.
Pulzus kontroll szükséges!
Ha úgy érzed szükséged van a személyi edző segítségére, keress meg elérhetőségeim egyikén.

HIIT edzés személyi edzővel

A HIIT edzés, az angol High Intensity Interval Training rövidítése, amely váltakozó, azonban magas intenzitású szakaszokból épül fel.

Az edzés során, a rövid ideig tartó magas intenzitású szakaszokat egy kevésbé magas intenzitású követ, mely során a mozgással nem állunk le teljesen. A HIIT training csak a jó állóképességgel rendelkező vendégek esetében kerül be a személyi edzésbe.

Kutatásokat végeztek a magas intenzitású tréninggel kapcsolatban, mely az úgynevezett “utó-zsírégető” hatást kívánta bizonyítani. A szervezet az edzések során olyan oxigénadósságba kerül, hogy a visszaállító folyamatokra fordított energia, több órára, de akár egy napra is magasabb anyagcsere szintet biztosít.

A magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) növeli a szervezet növekedési hormon (HGH) termelését, (ami elengedhetetlen az optimális egészség, az erő és életerő fenntartásához),  jelentősen javítja az inzulinérzékenységet, fokozza a zsír vesztést, és növeli az izom növekedést.

A tanulmányok szerint, heti négy alkalommal végzett, négy perces testmozgás extrém intenzitással, (HIIT) 28 százalékkal javíthatja az anaerob kapacitást, és a VO2 max és maximális aerob teljesítményt 15 százalékkal, mindössze 6 hét alatt.

Hogy legyen mivel összehasonlítani a fenti értékeket, íme egy példa arra, hogy az egy óra folyamatos kardió edzés szobabiciklin heti öt alkalommal, 6 hét után milyen hatással van a testre: csak a VO2 max érték növekszik és csak 10 százalékkal, az anaerob kapacitásra pedig nem volt hatással.

A testünkben 3 különböző izomrost típus van. Ezek a  lassú oxidatív (SO), gyors glikolítikus (FG) és gyors oxidatív glikolítikus (FOG) rostok. A lassú rostok főleg a  hosszan tartó aerob erőkifejtésnél, addig a gyors rostok a rövid ideig tartó, ill. erőteljes izomkontrakcióval járó anaerob energiaszolgáltató folyamatokon alapuló fizikai terhelésnél aktiválódnak. A HIIT edzés képes a két gyors rost aktiválására.

Kérdésed van a személyi edzőhöz?

Itt megteheted. Kérdezz bátran.

  A HIIT edzés élettani hatásai:

  heart-with-lifeline32  Fejlődik az aerob állóképesség

  man-running-in-gym32  Anyagcsere szint magasabb az edzések után

  standing-man-silhouette-lifting-dumbbells32  Fejlődik az anaerob állóképesség

  women-buttock  Tónusos izomzat

  Személyi edzés privát edzőteremben. Csak Te és a személyi edződ! Budapest legfelszereltebb privát személyi edzőterme. Jelentkezz most!