+36/20 662 8442

Így tudod észrevétlenül, ám DURVÁN csökkenteni a cukorfogyasztásod

2020-07-13 / Személyi edző

A fehér cukor túlzásba vitt(!) fogyasztása a túlsúly és számos egészségügyi probléma gyakori forrása, így érthető, hogy sokan szeretnének megválni ettől a “szokásuktól”. Csak az a helyzet sajnos, hogy a cukor kemény addikciót okoz, így csak tudatosan lehet megszabadulni a folyamatos bevitelétől – ehhez adunk most néhány tippet.

Édesítés: se a fehér, se a barna cukor nem jó!

Ugyanis mindkettő ugyanúgy hat alapvetően, a barnának a rosttartalma magasabb valamivel – bármennyire is egészségesebbnek hirdetik. Ugyanígy a mesterséges édesítők sem kimondottan egészségesek, bár konkrét tudományos bizonyíték az ellenkezőjére sincs, inkább ne tömd vegyszerrel magad.

Mit válassz helyette? Természetes édesítőszereket: steviát vagy eritritet (ezek nullkalóriásak), esetleg (ritkábban) nyírfacukrot, aminek kalóriatartalma van ugyan, de a cukorétól elmarad, illetve néha mézet – de csakis nyers formában, ne tedd forró italba és ne is süss-főzz vele, mert akkor a hasznos anyagait elveszti, de a cukortartalma megmarad.

Amiről pedig sose feledkezz meg: az addikciótól való megszabadulás érdekében rengeteget számít a nem tudatos cukorfogyasztás megszüntetése is, vagyis kerüld a hozzáadott cukrot! Mindig ellenőrizd az ételcímkét, amin egyébként igen változatos neveken fordulhat elő a cukor, például:

glükóz,
fruktóz,
karamell,
szacharóz.

Nagyon fontos a cukortartalmú folyadékok kiiktatása

A gyümölcslevekben és üdítőkben található cukor ugyanúgy hizlal, mintha süteményt ennél, csak van, ami még rosszabb bennük: az agy a folyadékból származó cukrot nem értelmezi táplálékként, energiaként, így az éhségérzeten nem változtat. Hiába viszel be ebből is kalóriát, kevesebbet enni nem fogsz miatta – így elkezdesz hízni!

Mit válassz helyette? Tiszta vizet mindenképp – napi minimum 2-3 litert – ez természetesen lehet természetes, ízesítés nélkül fogyasztott gyümölcstea. Ihatsz gyógyteát is, de mivel ezeknek vízhajtó hatása van, érdemes ugyanannyi plusz vizet innod hozzá, amennyi gyógyteát bevittél.

Cukros desszertek, csokoládék, sütemények kiiktatása

Nyilván nem véletlenül nevezzük ezeket édességeknek, süteményeknek, desszerteknek – fő alkotóelemük ugyanis a cukor. A családi szocializáción is múlik, ki és mennyire szokott hozzá az étkezések utáni nassoláshoz, illetve az egyéni típus is alakíthatja, ki milyen mértékben kívánja az édes ízeket.

Tudod-e helyettesíteni az édességeket? Otthon készített, egészséges desszertekkel, amik cukormentesek vagy természetes cukrot tartalmaznak, DE ezekből sem ehetsz mértéktelenül! Esetleg friss gyümölccsel is helyettesítheted az édesség utáni vágyat– ezekből, ha nem akarsz hízni, célszerű a bogyósakat választanod. 

Forrás: http://fitnesslife.hu/igy-tudod-csokkenteni-cukorfogyasztasod.html/2

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted:

Hozzászólás