+36/20 662 8442

Kiváltható a kardió, ha többet súlyzózol?

2019-10-29 / Személyi edző

A kardió edzés elengedhetetlen, hogy ne csak az izmaid, hanem az állóképességed is nőjön. Az tök logikus, hogy ha többet guggolsz, többet pumpálsz a franciarúdba, akkor eléggé ki tudsz fáradni, ergo nő az állóképességed…. vagy mégse?

Ez a fajta kifáradás beszámítható kardiónak? 

A kardiovaszkuláris edzéseknek (olyan mozgásforma, ami hosszú ideig veszi igénybe a tüdőd, szíved, és izmaidat, mindezt oxigéngazdag környezetben) vitathatatlanok az előnyei.

Pontosan az edzés milyenségéből fakadóan képes növelni a szív és érrendszer hatékonyságát, ami által az izmaid sokkal több oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, hosszabb ideig. (Ezt amúgy a nitrogén-oxid fokozó termékekkel is elősegítheted pluszban!)

És ez nem csak az erőnlétedet növeli, hanem felgyorsítja az izmaid regenerációját is.

Tehát az már most leszögezhető, hogy végezz akármilyen sportot, akármi is legyen a célod, a kardió egy nagyon fontos eleme az edzéstervednek. 

Remélem rád nem igaz, de sajnos elmondható, hogy a legtöbb testépítő nem fektet túl sok energiát a kardiózásba (őszintén: mikor láttál utoljára egy fickót a teremben 200 kilós fekvenyomás után felállni a futópadra? 😀 ).

És persze, hogy úgy érzik, hogy nekik nincs rá szükségük, hiszen az ő edzésformájuk, hogy hatalmas súlyokat emelgetnek, de viszonylag rövid ideig terhelve egy izomcsoportot nem is feltétlen igényel nagy állóképességet.

És ezért lehet érdekes, hogy vajon pusztán azzal, hogy 8-10 ismétlés helyett mondjuk 20-at csinálnak (ha meg tudják) az elég-e ahhoz, hogy növeljék az állóképességüket? 

Hiszen, ha meg is tudja csinálni, utána úgy kifárad, levegőt alig kap (pont mint egy kardió edzés után). A másik ok, amiért a testépítők nem részesítik előnyben a kardió edzés, hogy ezzel az edzésformával lelassul az izomtömeg növekedés. Tehát ha működik a magasabb ismétlésszám, az gyakorlatilag két légy egy csapásra.

Egy 8 hetes tanulmány pontosan erre a kérdésre akart választ kapni. A résztvevők heti két HIIT (magas intenzítású intervallum edzés, a szettek közt minimális pihenőidővel) edzésen vettek részt, amiben volt guggolás és súlyemelés egyaránt, mindegyiket az általuk maximálisan elbírt súlyok 60%-ával vagy spinning.

A test által maximálisan felvehető oxigén mennyisége és az alany maximális súlyemelési képességi is nőtt a teszt alatt, azonban akik spinningeltek, azoknál az oxigénszint jobban nőtt. Ebből a tesztből tehát egyértelműen látszik, hogy az igazi kardió edzés sokkal többet segít az erőnlét növelésében. 

Összegezve tehát: mindenképp érdemes erőnléti edzéseket is bevezetned, amik lehetőleg aerob edzések legyenek. Azonban ha ezt semmiképp nem szeretnéd megtenni, akkor HIIT edzéssekkel is növelheted az erőnléted, bár kisebb mértékben.

Forrás: https://peakshop.hu/man/kardio-helyett/?fbclid=IwAR2A29xANawVQkxrh1Z393vkEhkLovrmwORfAP1iAB7vKDeEQWswyX5Tj3o

Személyi edződként, nem csak privát edzőtermünkben látunk el hasznos tanácsokkal. Az edzéssel, sporttal, táplálkozással kapcsolatos cikkeink mindig napra készek, amiket a tudástár alatt találsz. Bármi kérdésen lenne a személyi edzéssel, privát edzőtermünkkel kapcsolatban, keresd személyi edződet elérhetőségeinken.

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted:

Hozzászólás